A csapvízről akvarista szemmel

A Fővárosi Vízművek által szolgáltatott víz minőségét az MSZ 450. Szabvány rögzíti, mely elsősorban a vizet fogyasztó emberek védelmét szolgálja. Ez a vízminőség az európai nagyvárosok közötti összehasonlításban is kiváló minőségű, de a közegészségügyi előírások miatt szabadklórt kell tartalmaznia.
 
A fentiekből következik hogy ez a vízminőség nem kifejezetten az akvaristák igényeinek a kielégítését szolgálja, hanem a Magyar Szabvány követelményeinek felel meg, és ezért előfordulhat, hogy az akvaristáknak külön, speciális eljárásokkal kell a vizet kezelniük.
 
A Fővárosi Vízművek Vegyészeti Osztálya illetékes a víz minőségének a kielemzésére, akik mellesleg díjazás ellenében szívesen állnak rendelkezésünkre, hogy bárminemű vizsgálatot külön kérésre is elvégezzenek, és a szakvéleményt megadják.
 
A víz keménységével kapcsolatos adatokat azonban a Fővárosi Vízművek Tájékoztató Kiadványá-ból is kielégítő pontossággal kaphatunk, bár nem ritka, hogy ez a mutató az idő elteltével kismértékben megváltozik.
 
LÁGY VÍZ (0-10 NK) - nincs
 
KÖZEPESEN KEMÉNY VÍZ (10-16 NK) - Budapesten az I, II, III, IV, VI, VII, X, XII, XIII, XIV, XV, kerületekben, a XI. kerület Gellérthegyi részén, a XVI. Ker.-ben Cinkota és Mátyásföld kivételével, Dunakeszi, Ecser, Horány, Kisoroszi, Pócsmegyer, Surány, Szigetmonostor, Tököl, Üröm és a Duna menti Regionális Vízmű által ellátott Vác és Dunakeszi közötti települések területén.
 
KEMÉNY VÍZ (16 NK felett) - Budapesten az V, VIII, IX, XVIII, XIX, XX, XXI, XXII. Kerületekben a XVI. kerületi Cinkota és Mátyásföld területén, Budaörs, Dunaharaszti, Halásztelek és Szigetmonostor egyes részein.
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk