Az akváriumok nyári "menetrendje"

Cikksorozatunk előző részeiben (ÁLOMHÁZ&ÁLOMKERT lakberendezési magazin) tárgyaltuk már az aqua-floráriumokat és a tengeri akváriumokat is, most azonban néhány apró, de igen hasznos tanáccsal szeretnénk szolgálni azok számára, akik saját maguk kívánják berendezni medencéjüket, ill. a már működő rendszerek nyári szabadságunk idejére vonatkozó ellátásának módozataira is részletes tippeket adunk.
 
A kevésbé érzékeny édesvízi akváriumok a tévhittel ellentétben, ugyanúgy gondozást igényelnek azokon a napokon is, amikor látszólag minden rendben van, hiszen a biológiai egyensúly fenntartásához szükséges vízmennyiség akváriumi körülmények között szinte mindig kevés. Ezt tovább ronthatja a halak nagyszámban való betelepítése, ezért már az elején vegyük figyelembe medencénk terhelhetőségét, amelyet nagy általánosságban az 1cm halhossz/1 lit. víz arány definiál helyesen. Tapasztalatból mondhatjuk: édesvízi akváriumoknál legalább 100 liter, tengeri akváriumoknál minimum 250 liter térfogat legyen a kiindulási méret. Elutazásunk esetén a szomszéd jóindulatú túletetése még inkább nehezíti medencénk egészséges állapotának megőrzését, hiszen hacsak nem rendelkezik saját akváriummal, valószínűleg nem méri fel helyesen a napi fejadagokat. Ne feledjük! A túletetés rövidtávon is az akvárium biztos pusztulásához vezet !
 
Ennek kiküszöbölésére a leginkább bevált módszer az etetőautomatika, melynek programozottan elforduló rekeszeibe az általunk kiválasztott minőségű, és mennyiségű száraz haltáp kerülhet. A kereskedelemben oly' kedvelt ún. weekend tablettákat nem ajánljuk, mert el nem fogyasztott darabkái ugyanolyan szennyezést okozhatnak, mint a hagyományos eledelek. Jó módszer még a napi adagok kiporciózása és lefóliázása is, de léteznek előrecsomagolt, jó minőségű fagyasztott eleségek is, amelyekből csak a megfelelő nagyságú kockákat kell letörnünk, és felolvasztás után szabadon adható kedvenceinknek. Hasznos, ha még az akvárium felépítése előtt eldöntjük, milyen halakat szeretnénk tartani. A viszonylag apróbb termetű rajhalak ugyan kevésbé mozgásigényesek, mint mondjuk a nagyobb méretű afrikai sügerek, azonban a víz minőségre sokkal inkább érzékenyek, és - bár nyáron ez valószerűtlennek tűnhet - igen könnyen megfázhatnak, azaz a megfelelő medencefűtésről ilyenkor sem feledkezhetünk meg. A megemelt hőfok egyenes következménye a megnövekedett párolgás, ami tengeri rendszerek esetében célszerű, ha szintszabályzó+utántöltő automatikával egészül ki. Néhány tengeri akvarisztikával foglalkozó cégnél ez a komplett kivitelezés során "szériatartozékként" beépítésre kerül, azonban ha önállóan építünk akváriumot, a beszerzése gondot okozhat.
 
Tengeri akváriumoknál a hőszabályozás egyébként az elégséges méretű szűrőkapacitás, kellő nagyságú belső vízmozgatás és a jó fényminőség/erősség után a következő legfontosabb dolog, vagyis esetenként épp a túlzott felmelegedés okoz gondot. Ilyenkor speciális akvárium-klíma segítségével állíthatjuk be a hőmérsékletet a kívánt 26-28 C-ra. Ne akarjunk azonban erős felmelegedés esetén gyors lehűlést produkálni (pl.: jeges palackok használatával) mert halaink és koralljaink az állandósult vagy igen lassan változó környezetet részesítik előnyben. Egy nagyméretű, impozáns medencét azonban tanácsos nem csak szabadságunk idejére, hanem az év többi szakában is szakember gondjaira bízni, előre egyeztetett karbantartások keretein belül.
 
Végül is ha teljes összefüggésében nézzük, halaink és akváriumunk még így is nagyságrendekkel kevesebb törődést igényel arra a néhány hétre amíg távol vagyunk, mintha egy négylábú házi kedvencről kellene gondoskodnunk, és talán abban is segítségünkre lehet, hogy visszatérve a hétköznapokba, felidézze valamely távoli és csodálatos trópusi tengerpart emlékét.
 
SCALARE Akvarisztika
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk