Növényi táplálékok

Most nem a növény tartalmú szárazeleségekről, hanem a tényleges növényi táplálékokról lesz szó. Növényevő halaknál ennek különösen nagy a jelentősége, mert ha nem kapják meg a számukra szükséges zöldtáplálékot, akkor azt a medence növényzetéből szerzik be. Sok kereskedő azt mondja, hogy a növényevő halak nem valók növényes – csak műnövényes – akváriumba. Ezzel én – és még az akvaristák közül rengetegen –vitatkoznék. Több olyan hal is van, amelyek részben vagy teljesen növényevők. Eleinte többször lecsipkedték az Anubiasok friss hajtásait, hogy a többi, puhább levelű növényről már ne is beszéljek. Már kezdtem kétségbe esni, amikor jött az ötlettel: meg kellene próbálni a rendszeres etetést növényi táplálékkal. Nekem bejött! Most már hajtanak az Anubiasok és a levelük is megmarad. A következő pár sorban leírom, hogy milyen növényekkel és hogyan etetem a halaim.
 
Sok olyan elterjedt akváriumi hal van, amelyik igényli hogy heti több alkalommal, sőt naponta zöld táplálékot, növényi kiegészítőt adjunk neki. Tipikusan ilyen fajok az algaevő harcsák, a Synodontisok, a Farlowella, a Loricaria és a Labeo Bicolor. A leforrázott saláta levelét vagy spenótot szívesen csipkedik a Botiák, és a gurámik.
 
Salátát azonban nem mindig lehet beszerezni. Helyette jó az egész télen át kapható Kínai kel, vagy a karikákra vágott és leforrázott krumpli és sárgarépa. Kísérleteztem szintén forrázott borsóval és kukoricával, a halak ezeket is szívesen fogyasztották. Úgy hallottam, hogy a növényevő halak elfogyasztják az uborkát is, de ezt még nem próbáltam. A boltban kapható fagyasztott parajpüré nekem nem vált be, a szétszóródó apró darabokat nem nagyon szedik fel a halak (bár sügeresektől hallottam, hogy az ő halaik elfogyasztják...). Jobban ízlik nekik a nagyobb, darabosabb zöld táplálék. Ezt a parajpürét csak darált marhaszívvel összekeverve hajlandók megenni.
 
A Botiák nem csak a salátát, spenótot eszik meg, hanem tapasztalatom szerint a fentebb felsorolt növények mindegyikét.
 
A leveles növényeket egy nagyobb kőre kell gumizni, különben a víz tetején fognak úszni, ahová nem minden hal megy fel táplálkozni. A krumpli, sárgarépa lesüllyed a fenékre a súlya miatt, de a zöldborsó esetleg úszik - ez ellen én úgy szoktam védekezni, hogy a szemeket összenyomom. Így könnyebben is eszik a halak, mert a kemény héját néha nehezükre esik megkezdeni, bár jó nézni, ahogy egy kis Anci görgeti a zöldborsót és próbálja elfogyasztani a "menekülő táplálékot".
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk