Miért éppen a halak?

A legtöbb háziállattal kapcsolatban az embereknek vannak fenntartásai, amiket – legyen szó kertes házról, vagy minigarzonról – az azonos háztarásban élőknek illene tiszteletben tartani.
 
Ha gyerek is van, eleve beszűkülnek a lehetőségek, mert ilyen esetben vagy az egyik szülő vagy a másik szóváteheti, hogy olvasott/hallott valamit, ami miatt a szóban forgó állatfajt nem szívesen látná a közös otthonukban, s nemritkán mindkettő a gyerek elképzelése ellen szól. Pedig a szocializáció elengedhetetlen és később igen jótékony kelléke a törődés, az a minden gyerekből kiváltható „műgondoskodás" amivel a kisebb, az elesettebb vagy csak egyszerűen a mindig éhes jövevényt oltalmazni tudja. Ez emeli őt fölé ugyanis annak, amiről érzi, hogy felelős lett érte.
 
Dehát miért éppen akvárium? A díszhalak harsány színei, az elegáns mozdulataik, s egyáltalán: a szépen berendezett medence látványa megnyugvást okoz. Nem véletlenül használják egyes országokban terápia gyanánt, de fogorvosi rendelőkben vagy óvodákban egyre többet látni idehaza is. S itt el is érkeztünk az első és a legfontosabb kérdéshez, a higiéniához! Az akvárium zárt biológiai ökoszisztéma, nincs közvetlen fizikai kapcsolat a külvilággal. Ezen kívül a halak nem nyálaznak, nem hullik a szőrük, tehát sem élősködőt sem allergiát nem tudnak létrehozni az emberi szervezetben, mivel a díszhalak esetleges megbetegedései iránt az amúgy sem fogékony.
 
A halak nem hangoskodnak, mint egy papagáj, nem szöknek el, de még állatorvoshoz sem kell szaladgálni velük, hogy egyéb kiadásokról és tennivalókról ne is beszéljünk. Takarítani természetesen az akváriumot is kell, de nem minden nap, és nem órák hosszat. Az etetésük  még a legdrágább haltáppal etetve is rendkívül költségtakarékos, időigénye pedig pontosan és szó szerint egy percig tart, ugyanis többet úgysem tudnának megenni egyszerre.
 
Aki díszhalakat tart, annak nincs büdös a lakásában, és a berendezést sem kell féltenie, hogy bármit megrágva vagy összekarmolva talál amikor hazajön. Apropó: hazajön... Az egyetlen élő dolog amit nyugodtan otthon lehet hagyni felügyelet nélkül is (ideális esetben akár két hétre) az az akvárium. Még a virágokat is locsolni kell! A nyaralás nem probléma többé, sőt a halak böjtje jót tesz a víz minőségének, de etető-automatát is lehet használni az utazás meghosszabbítására. Végül hadd idézzek egy biológust, egy olyan igazi emblematikus szakembert, akinél jobban sem jómagam, sem más nem tudná megfogalmazni a lényeget:
 
„Egy szépen berendezett akvárium látványához azért tudunk annyira ragaszkodni, mert egy darab a múltunkból, a paradicsomból melyből kiűzettünk" - Dr. Wiesinger Márton
 
Sidó Zoltán
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk